..

Îndrăznește!

indraznealaReferinţe: Faptele Apostolilor 4.1-33

Dacă este să facem o comparație între vremea Bisericii Primare şi vremea de azi, putem remarca un anumit grad de diferenţiere. Noi avem în plus faţă de creştinii din primul veac:
– Clădirile. Avem clădiri, dar parcă sunt tot mai goale.
– Resursele numeroase. Avem studii, comentarii, predici.
– Tehnologia. Tehnologia ne ajută mult în promovarea mesajului lui Dumnezeu.

Şi totuși… Şi totuși, deși avem atâtea lucruri la îndemână, este vizibilă diferența între Biserica Primară şi Biserica de azi. Parcă lipseşte curajul şi îndrăzneala. Îndrăzneala cea bună, şi nu tupeul, cum spunea cineva odată.
„Cel neprihănit îndrăzneşte ca un leu”. Ne lipseşte îndrăzneala de a vorbi oamenilor despre Dumnezeu, ne lipseşte îndrăzneala în rugăciune, ne lipseşte îndrăzneala în închinare. Şi în tot acest tablou, lumea are îndrăzneala de a-şi spune punctul ei de vedere. De pildă, homosexualii își afirmă crezurile cu o îndrăzneală ieșită din comun, ca să observăm doar o singură direcţie a acestei lumi.

Să privim însă la îndrăzneala oamenilor din Sfânta Scriptură. David, Pavel, Petru, Ioan au reușit să depună mărturii frumoase, consemnate în timp. E adevărat, ucenicii au fost lipsiţi de îndrăzneală într-o primă fază, la moartea Domnului Isus, dar apoi remarcăm o schimbare. Ce s-a întâmplat? Care a fost sursa îndrăznelii lor?

1. Ai îndrăzneală când nu ești robul părerilor celor din jurul tău – vers. 19-20
Este bine să ai grijă la mărturia pe care o ai înaintea altora, dar nu acesta este lucrul prioritar. Prioritatea trebuie să o constituie ascultarea de Dumnezeu şi proclamarea Împărăţiei Sale. Cui vrei să placi? Pe cine vrei să impresionezi?

2. Ai îndrăzneală atunci când știi clar care este chemarea ta
Ai o misiune! O cunoşti? Care este chemarea ta? Dumnezeu te-a chemat să fii diferit de lumea în care trăieşti. Când ești confuz, nu ai cum să ai îndrăzneală.

3. Ai îndrăzneală când ai o relație puternică cu Domnul Isus Cristos – vers. 13
Când ai o relație apropiată cu Mântuitorul, acest lucru va răzbate în afară. Care este sursa îndrăznelii? Timpul petrecut cu El și relația cu El te vor ajuta să ai îndrăzneală.

4. Ai îndrăzneală dacă îți aduci aminte de promisiunile lui Dumnezeu pentru tine
Iosua 1.9, Matei 28.20, Faptele Apostolilor 1.8 sunt doar câteva din versetele ce reliefează promisiunea lui Dumnezeu de a fi alături de noi.

5. Ai îndrăzneală când te rogi pentru ea
Deși Petru şi Ioan aveau interdicţia de a mai vorbi, au continuat să aibă îndrăzneală, acea îndrăzneală de a depune mărturie cu privire la lucrurile pe care le-au experimentat în relația cu Dumnezeu. Psalmul 138.8 afirmă: „În ziua când Te-am chemat, m-ai ascultat, m-ai îmbărbătat şi mi-ai întărit sufletul.”

Fii un credincios care îndrăzneşte să-şi ducă la îndeplinire misiunea încredinţată de Dumnezeu. Cere, cunoaște şi îndrăzneşte!

(Mesaj expus de Daniel Cioban, pastor al Bisericii Baptiste Betel din Mediaș, duminică, 14 februarie 2016)

Postează un comentariu