..

Când pocăința este adevărată

pocaintaReferinţe: 2 Corinteni 7.10-11

Este necesar să ai în viața ta momente de evaluare, este necesar să ai clipe de autocercetare în propria viață. În zilele de azi, o cunoscută cântăreaţă, Adele, a avut parte de un succes remarcabil prin cântecele pe care le-a scos pe piaţă. Ultima ei piesă muzicală a fost un succes instantaneu. De ce oare? Care este mesajul melodiei? Redăm în continuare câteva versuri: „Te sun din cealaltă parte, probabil am sunat de 1000 de ori să-ţi spun “îmi pare rău” pentru tot ce am făcut, dar de fiecare dată când sun tu nu eşti acasă să răspunzi. Să-ţi spun “îmi pare rău” pentru tot ce am făcut, dar de fiecare dată când sun tu nu eşti acasă să răspunzi. Te sun de afară, cel puţin pot să spun că am încercat, să-ţi spun că-mi pare rău pentru că ţi-am frânt inima, dar nu contează, e clar că nu te mai frânge asta.” Lumea este în continuă căutare de soluții.

Este foarte probabil ca după o evaluare corectă să ai parte de regrete. Se pune inevitabil întrebarea: ce faci cu regretul? Dacă mergi pe direcția raţionalizării, vei ajunge la repetare şi ruină. Dacă însă ajungi să-ţi recunoști păcatul, calea pe care o vei urma va fi repararea şi renunţarea. Așadar, cum te pocăieşti în mod autentic, cum faci să-ţi reclădeşti viața? Cum poți recunoaște o pocăinţă adevărată? Ioan Botezătorul spunea: „Faceți fapte vrednice de pocăinţă”. Când știi că pocăinţa este reală?

1. Când întristarea e personală – vers. 11

„Ce frământare a trezit în voi”. Pocăinţa nu poate fi urgentată, ea trebuie să survină în urma unei cercetări amănunţite, ea trebuie să vină în urma unei discuții sincere cu Dumnezeu. Apostolul Petru, după lepădarea lui de Domnul, a ieșit din spațiul în care se afla şi a plâns cu amar. Durerea sufletului a reprezentat semnul vizibil al unei cercetări personale adevărate.

2. Când mărturisirea nu mai este o problemă – vers. 11

„Şi ce cuvinte de dezvinovăţire! (…) Ce dorinţă aprinsă!” David a fost unul dintre exemplele de oameni care şi-au mărturisit păcatul şi a primit iertare din partea lui Dumnezeu. Câteva situații în care oamenii greșesc în relația cu păcatul:
– Neagă păcatul
– Fug de Dumnezeu, în loc de a merge la El
– Dau vina pe alții
– Caută scuze
Folosirea unora dintre acestea sau chiar a tuturor acestor greşeli de abordare nu face altceva decât să te îndepărteze de rezolvarea păcatului.

3. Când dorinţa de reparare este prezentă – vers. 11

„Ce râvnă, ce pedeapsă!” Zacheu a arătat o dorinţă reală de pocăinţă. Când te căieşti de păcatul tău, ai dorinţa de a repara lucrurile.

4. Când începi să faci planuri

Îți faci planuri să nu mai ajungi din nou în situația periculoasă. Când te pocăieşti cu adevărat îți faci un plan spre biruinţă. Când nu vei avea niciun plan, cel mai probabil vei ajunge în exact același loc ca mai înainte. Domnul Isus Cristos este Cel care îți poate da ajutor pentru o reabilitare adevărată.

Mesajul lui Cristos este unul incomparabil superior mesajului din melodia unui artist recunoscut ca şi Adele. Este mesajul unei restaurări reale, de aceea astăzi ia o decizie: întoarce-te la Dumnezeu!

(Mesaj expus de Daniel Cioban, pastor al Bisericii Baptiste Betel din Mediaș, duminică, 29 noiembrie 2015)

Postează un comentariu