..

Ce să fac cu Isus?

pontius-pilateReferinţe: Ioan 18.28-40, 19.1-16

Putem vedea astăzi un personaj ce a avut șansa de se întâlni cu Domnul Isus şi care, cu toate acestea, a avut un destin nu tocmai fericit. Bineînţeles, este vorba despre Pilat din Pont.
Îl vedem pe acest personaj istoric oscilând între două planuri:
– Odaia de judecată, planul privat al întâlnirii personale cu Isus
– Planul întâlnirii cu mulţimea
Între aceste două planuri se găsește întrebarea lui Pilat: „Ce să fac cu Isus?”

1. Planul întâlnirii personale

Pilat, în aparenţă, conduce dialogul dintre condamnat şi anchetator. Nu mai puțin de nouă întrebări Îi adresează Fiului lui Dumnezeu. Cu toate că Scriptura ni-L prezintă pe Domnul în calitate de osândit, Pilat se vede nevoit să declare că el nu găsește nicio vină în acest condamnat deşi, fapt ce trebuie remarcat întrucât Pilat întâlnise probabil mulți condamnaţi la viaţa lui, el a anchetat mulți răufăcători, dar niciunuia nu i-a oferit achitarea. Numai că Domnul era diferit de tot ce întâlnise Pilat până atunci: El nu se apăra! Să ne aducem aminte, romanii credeau într-o multitudine de zeităţi. Oare nu credea Pilat că a ajuns să confrunte o persoană divină? Iată câteva dintre concluziile la care a ajuns în urma frământărilor lui:
– Știe că Isus este nevinovat
– Știe că Isus este o persoană deosebită
– Știe că Isus provoacă temere
În planul intim, cel al confruntării directe, Pilat ajunge să constate că Domnul Isus este nevinovat.

2. Planul public, al întâlnirii cu mulţimea

Când ajunge să se confrunte cu mulţimea, Pilat își zdruncină propriile concluzii. Presiunea mulțimii înfuriate ajunge să-l copleşească pe procurorul roman. Iudeii urau cu toată convingerea Imperiul Roman, iar acum ajung să condamne pe unul de-al lor, în încercarea de a stopa răzvrătirea împotriva stăpânirii romane? Pilat simte că ceva nu este în regulă în tot acest demers al iudeilor și astfel încearcă să-L achite pe Cristos. Pilat are nu mai puțin de trei tentative de a-L scăpa din mâna iudeilor:
– Baraba. Pilat vrea să-l ofere pe un alt condamnat în locul lui Isus.
– Biciuirea. Pilat a încercat şi pedeapsa corporală cu scopul de a satisface furia mulțumii.
– Batjocorirea. Pilat încearcă să discrediteze imaginea şi personalitatea lui Cristos, sperând că astfel va fi de-ajuns.
Niciuna dintre aceste tentative însă, nu are efect. Conform izvoarelor istorice, poziția politică a lui Pilat era una precară. Mulţimea revoltată a știut unde să preseze, iar Pilat, din cauza fricii de a-şi pierde poziția socială şi politică, a trebuit să se conformeze, nu din convingere, ci din teamă extremă.
Fiecare dintre noi ajungem să oscilăm între cele două planuri, cel al relaţionării personale şi cel al confruntării publice cu lumea din jurul nostru. Facem oare compromisuri? Presiunea din jurul nostru este puternică! Ce vom face cu Isus, cum ne vom raporta la El?

(Mesaj expus de Daniel Cioban, pastor al Bisericii Baptiste Betel din Mediaș, duminică, 6 martie 2016)

Postează un comentariu