Referințe: Faptele Apostolilor 16.11-34
Întotdeauna a existat conceptul că omul trebuie să facă ceva pentru a putea fi mântuit. De fapt, tot ceea ce trebuie făcut pentru mântuirea noastră a fost deja realizat. În pasajul de față putem observa câteva imagini ce ne vor ajuta să înțelegem mai bine acest lucru.
I. O lume liberă – vers. 11-15
Pe malul unui râu se adună oameni care vin înaintea lui Dumnezeu, în rugăciune. Se simt liberi doar în prezența Creatorului lor.
II. O lume aparent liber, dar încătușată – vers. 16-20
Oamenii sunt încătușați de cel rău, la fel ca slujnica ce avea un duh de ghicire. Ea avea nevoie de eliberare de sub sclavia păcatului, de influența satanică.
III. O lume încătuşată, dar liberă
Pavel şi Sila se aflau în temniţă, încarceraţi. Totuși libertatea spirituală pe care o posedau îi determină să cânte cântări de slavă la adresa lui Dumnezeu. Deși nu aveau la dispoziție aparatura modernă de sonorizare, lanţurile le-au servit drept acompaniament pentru glasurile lor.
Care sunt răspunsurile pe care temnicerul le-a primit la întrebarea: „Ce trebuie să fac ca să fiu mântuit?”
1. Credinţa în Isus Cristos – vers. 31
Când vorbim despre credinţă nu înseamnă să credem în existența istorică a lui Dumnezeu. Este vorba să crezi că singura soluţie de salvare pentru viaţa ta este jertfa Domnului Isus. Pentru ca viaţa ta să fie salvată cineva a trebuit să moară: Domnul Isus. Da, în ziua de azi, oamenii cred că Domnul a murit şi a a înviat, însă trebuie să mergem un pas mai departe și să conștientizăm că a făcut acestea pentru mine şi pentru tine.
2. Convingerea – vers. 32
Pe baza Scripturii ajungi să înțelegi că lucrarea de mântuire este una deja realizată de Isus Cristos. Autoritatea Bibliei este singura bază pentru a crede acest adevăr.
3. Convertirea – vers. 33
Pocăinţa este condiția iertării. Zacheu este prezentat pe paginile Cuvântului Sfânt drept un exemplu elocvent în ceea ce privește restaurarea autentică. Temnicerul a spălat rănile lui Pavel şi Sila, răni făcute de către cel care i-a pus în butuci, adică însuși temnicerul.
4. Conformarea – vers. 33
Botezul a fost actul prin care temnicerul s-a conformat atunci, pe loc, poruncii Fiului lui Dumnezeu.
5. Caracterul creştin – vers. 34
După ce a împlinit tot ceea ce trebuia împlinit, temnicerul a dat dovadă de ospitalitate. În viaţa credinciosului trebuie să se vadă un comportament adecvat, o conduită care să-L onoreze pe Domnul Isus Cristos.
(Mesaj expus de Beniamin Poplăceanu, pastor al Bisericii Baptiste „Betania” din Sibiu, duminică, 11 noiembrie 2014)
Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – PLAYER AUDIO sau
Ascultaţi mesajul aici