..

Criza de la pârâul Iaboc

Referinţe: Geneza 32.22-31

iacov-incearca-sa-se-lupte-cu-ingerul   Crizele sunt momente din viața noastră pe care nu le planificăm. Ele pot avea ca rezultat binecuvântări multiple. Pentru Iacov viața a fost, până la un moment dat, o înșiruire de prilejuri de înșelăciune, de concentrare pe aspectele materiale, vremelnice. La pârâul Iaboc s-a întâmplat însă ceva special: un moment de cotitură, un loc unde Iacov L-a întâlnit pe Dumnezeu. Deși avea să piardă în ceea ce privea sănătatea lui, Iacov avea să câștige în caracterul său. Este important să-L lăsăm pe Dumnezeu în viețile noastre, pentru a putea acționa.

1. Cadrul temporal

   După douăzeci de ani de la întâlnirea inițială cu Dumnezeu, Iacov se afla într-o stare de criză. El făcuse la Betel o promisiune lui Dumnezeu, iar Domnul nu a uitat aceasta. Deși timp de douăzeci de ani slujise în casa lui Laban, avea să se întoarcă acum spre casa de unde fugise de furia fratelui său Esau, pe care-l înșelase de două ori. Experiențele deosebite se nasc în urma crizelor deosebite.

2. Confruntarea – vers.24

   Iacov este singur. Familia și slujitorii lui au fost împărțiți în două tabere, urmând a-l întâlni pe Esau, cu scopul de a-l îmbuna. Iacov trebuia să se întâlneacă mai întâi cu Dumnezeu, urma apoi confruntarea cu fratele său. Fuga din fața problememlor nu aduce o rezolvare. Gândurile murdare, obiceiurile necuviincioase, trăirea într-un mod greșit, toate acestea nu sunt rezolvate prin trecerea timpului. Întâlnirea cu Dumnezeu lasă urme, dar efectele întâlnirii sunt binecuvântate. Pentru a ne întâlni cu El trebuie să ne facem timp, nu putem stabili o întâlnire pe fugă. Dumnezeu te iubește! Dacă nu dorești să-ți faci timp pentru El, este posibil să aducă în viața ta un moment de criză. Viața ta poate fi dată peste cap… pentru că te așteaptă.

3. Conversația – vers. 26

   Dumnezeu pune capăt confruntării dintre El și Iacov. În momentul dificil prin care trecea, Iacov a înțeles că are nevoie de prezența lui Dumnezeu în viața lui. Fără El nu avea nimic. Îi era necesară redirecționarea propriei vieți.

4. Mărturisirea – vers. 27

   Când stai față-n față cu Dumnezeu ajungi să recunoști cine ești și ce ești. Iacov și-a recunoscut caracterul de om înșelător. Dacă nu ești gata să spui adevărul despre tine, nu ești gata pentru schimbare.

5. Schimbarea – vers. 28

   Binecuvântările lui Dumnezeu sunt oferite celor ce sunt gata să accepte schimbarea oferită de El.

6. O nouă binecuvântare – vers. 29

   În sine, întâlnirea cu Dumnezeu este o binecuvântare majoră. Apostolul Pavel declara: ”Şi să-L cunosc pe El şi puterea învierii Lui şi părtăşia suferinţelor Lui, şi să mă fac asemenea cu moartea Lui.” Filipeni 3.10. Cunoșterea lui Dumnezeu, unirea cu El, profunzimea relaționării cu El, acestea sunt câștigul nostru.
Iacov a pierdut o bătălie, dar a câștigat o binecuvântare. Lecțiile lui Dumnezeu sunt importante pentru că ele ne oferă stabilitate. Tu și Dumnezeu! Este necesar să te întâlnești cu Dumnezeu pentru o schimbare reală în viața ta și o schimbare a vieții tale.

(Sintezã a mesajului expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 20 ianurie 2013)

Postează un comentariu