..

Cum să nu fii dezamăgit la Crăciun

Matei 2:1-15

Introducere

Dacă analizăm mesajul colindelor de Crăciun, ne putem  imagina că la Nașterea Domnului au fost împrejurări foarte fericite. „O ce veste minunată,” sau „Cântați toți de bucurie,” „Îngerii din ce au vestit” ca să vă dau doar câteva titluri, ne redau o ambianță de sărbătoare și bucurie. La astea se mai adaugă și compozițiile moderne și săltărețe care par să ne inducă mesajul unui sezon fără probleme și foarte vesel.

Dați-mi voie să vă întreb la modul cel mai sincer: asta este experiența vieții voastre în această perioadă? Probabil că nu. Pe unii dintre voi, probleme personale vă opresc să experimentați bucuria acestei perioade. Pentru alții, crizele vin în valuri unele după altele și nu le mai poți face față. Cu o astfel o avalanșă de probleme este greu să ai un Crăciun vesel și sfânt.

Unii dintre voi sunteți atât de ocupați și de obosiți de slujbă, activități și pregătirile ce le-ați făcut că nu mai găsiți nici plăcerea, nici timpul pentru a sta în jurul mesei împreună cu cei dragi împărtășind povestea Nașterii Domnului. Sau poate nu este ceva anume greșit, dar nu găsiți nici un motiv pentru care pur si simplu să vă bucurați de Crăciun. Nu găsești ceea ce să-ți producă motivarea emoțională la care te aștepți ci mai degrabă nemotivarea și deprimarea. Lumea în care trăim nu arată deloc ca un paradis de iarnă. Este doar ca iarna.

Deziluziile la Crăciun nu sunt un lucru neobișnuit. În multe situații exagerăm cu așteptările noastre cu privire la ceea ce se presupune a fi Crăciunul și de cele mai multe ori nu se ridică la nivelul așteptărilor și atunci suntem dezamăgiți.

Ce putem face de acest Crăciun pentru a se evita deziluziile? Cum ne putem îmbunătăți nivelul de bucurie de acest Crăciun? Răspunsul se găsește în povestea magilor din Matei 2. Magii, oameni înțelepți din Răsărit, au văzut o stea care indica nașterea unui nou rege în Israel. Dorind să-L onoreze cu daruri, au pornit la drum călăuziți de steaua ce a răsărit pe cer pentru a găsi regele nou născut. Din atitudinile acestor oameni înțelepți și din evenimentele experimentate în călătoria lor, putem înțelege cum ne putem ridica nivelul nostru de bucurie la Crăciun.

Iată trei lecții pe care le putem învăța din această istorisire, punând trei întrebări simple.

I. Ce cauți?

Nivelul bucuriei tale de Crăciun este direct legată de ceea ce cauți.

Întreabă-te singur: Care este dorința mea de la acest Crăciun? Ce ar putea face Crăciunul pentru mine minunat și satisfăcător? Zăpada? Toată familia împreună și fericită? Un sentiment pe care-l definiți spiritul sărbătorii? Găsirea darului corect pentru a-l dărui? Prezentul care-ți dă speranță pentru viitor? Problema cu toate acestea este că ele ne pot lăsa dezamăgiți.

Ai avut vreodată acest tip de experiență – când ai fost dezamăgit de Crăciun, pentru că nu s-a întâmplat ceea ce ai crezut tu? Problema nu este cu Crăciunul. Este cu așteptările noastre. Căutam un lucru greșit.

Magii ne arată cum să ne creștem nivelul nostru de bucurie de Crăciun prin căutarea lucrului corect și bun. Ce au căutat ei? Versetul 2 ne spune: Au venit la Ierusalim și au întrebat: „Unde este Împăratul de curând născut al iudeilor? Pentru că i-am văzut steaua în Răsărit și am venit să ne închinăm Lui.” Ei erau în căutarea lui Isus. Crăciunul pentru ei a fost o oportunitate de a se închine lui Isus.

Asta este ceea ce trebuie să căutăm și să așteptăm de acest Crăciun – o experiență a închinării, o întâlnire reală cu Cel care s-a născut la Betleem. Dacă scopul nostru de acest Crăciun este să ne închinăm lui Isus, atunci cu siguranță vom fi mulțumiți de experiența noastră.

II. Unde privești?

Nivelul tău de bucurie de acest Crăciun este direct legată de locul unde privești.

Învățăm de la magi că există locuri corecte și locuri greșite unde privim de Crăciun. La un moment dat, ei au început să privească în locul greșit. Ei au privit în locul în care raționamentul lor uman i-a îndemnat să caute și să privească. Steaua le-a indicat nașterea unui nou rege în Israel. Magii s-au dus unde regii ar trebui să se nască – la palatul lui Irod cel Mare, în capitala Ierusalim. Dar ce greșeală mare au făcut! Când Irod a auzit de nașterea unui nou rege, în gelozia lui a căutat să-l distrugă.

Noi, de asemenea, suntem tentați în căutarea bucuriei de Crăciun, să privim în locuri greșite. Credem că prin primirea sau dăruirea cadoului potrivit, vom fi mulțumiți. Ne imaginăm că dacă vom fi cu familia vom fi bucuroși și împliniți. Toate acestea se pot transforma foarte ușor în dezamăgiri. Este posibil să nu fi găsit cadoul potrivit pentru cineva drag. Poate a mai primit unul exact ca al tău. Membrii din familie pot lipsi de la celebrarea organizată. Dacă bucuria ta de Crăciun se bazează pe astfel de lucruri s-ar putea să rămâi tare dezamăgit.

În cele din urmă, magii au privit în locul corect, au privit la Dumnezeu. Călătoria la Ierusalim nu a fost o pierdere totală. În timp ce ei erau acolo, au descoperit unde ar fi trebuit să privească mai întâi: în Scriptură. Cărturarii din Ierusalim le-au spus că în acord cu profeția lui Mica, Mesia trebuie să se nască în Betleem. Cu această nouă informație, s-au uitat din nou la stea care i-a călăuzit până au ajuns la Betleem și apoi s-a oprit deasupra casei în care stătea copilul Isus.

III. Ce dăruiești?

Nivelul bucuriei de Crăciun este direct legată de ceea ce dăruiești.

Magii au venit la casa în care era Isus și i-au dat daruri. Ei au oferit daruri în întregime potrivite. Ei au dăruit aur, cadou pentru un rege. Dăruindu-i aur ei au recunoscut că Isus este Regele pe care-l căutau. Au dăruit tămâie, un cadou pentru un preot. Acesta era utilizată de preoți în Templu. Ei au recunoscut, oferindu-i tămâie că Isus era Marele Preot – Cel care ne duce în prezența lui Dumnezeu. Ei au dăruit smirnă, un dar pentru cei morți. Smirna era un unguent parfumat folosit pentru îmbălsămarea trupurilor înainte de înmormântare. Prin acordarea acestui dar, ei au recunoscut că Isus a venit să moară pentru păcatele lumii.

Noi ar trebui să dăm daruri adecvate de acest Crăciun, de asemenea. Vă rog să nu mă înțelegeți greșit, acum, eu nu vorbesc despre daruri materiale. Vorbesc despre lucruri mult mai importante. Noi ar trebui să dăruim dragoste și bunătate prietenilor noștri și familiei noastre. Ar trebui să dăm darul ajutorului nostru pentru cei care sunt îndurerați și răniți în sufletele lor. Ar trebui să dăm darul iertării celor care  ne-au rănit. Dăruind astfel de cadouri va rezulta un Crăciun vesel și plin de înțeles.

Concluzie

Ce dăruiești de Crăciun anul acesta? De ce nu iei în considerare să te dăruiești pe tine însuți? Dă timp familiei tale. Dăruiește compasiune celor nemângâiați. Dăruiește iertare celor izolați. Și dăruiește inima ta lui Isus? Îți promit, când cauți lucrurile potrivite, când privești în locurile potrivite, și dăruiești cadoul potrivit, vei avea bucurie de Crăciun.

Postează un comentariu