..

Cum se ocupă Dumnezeu de cei cazuţi

fishermenReferințe: Ioan 21.1-19

Petru a fost responsabil pentru căderea sa, Domnul Isus Şi-a luat responsabilitatea restaurării vieţii lui Petru. Nu trebuie să privim eşecul ca pe un destin al vieţii noastre, ci mai degrabă ca pe un faliment de moment, din care trebuie însă să ieșim. Eşecul nu ar trebui să ne ruineze, ci ar trebui să ne motiveze. Nu trebuie să-ţi concentrezi atenția pe ce ai făcut, ci pe ce faci de-acum înainte! Dumnezeu nu te-a abandonat, El are un plan şi pentru tine, un plan mai bun decât orice vis pe care l-ai avut vreodată şi care acum este năruit. Doar cei care au experimentat un eşec major vor putea privi şi vor putea înțelege experiența şi ruşinea lui Petru. Acest mesaj este pentru tine!
Cum l-a restaurat Dumnezeu pe Petru? Cum se ocupă Dumnezeu de cei căzuţi?

1. Cristos l-a chemat pe Petru

Lepădarea lui Petru l-a separat de ceilalți ucenici. Poate că ucenicul se întreba: „Cine sunt eu acum, ce se va întâmpla cu mine?” Cu puţină vreme înainte el îşi afirmase devotamentul total faţă de Mântuitorul, dar la momentul încercării a eşuat. A eşuat în camera de sus, a eşuat în grădina Ghetsimani, a eşuat în curtea Marelui Preot. Şi totuşi, după toate eşecurile, Cristos cel înviat l-a chemat la El. Nu l-a pus deoparte ca pe un falimentar, ci l-a chemat în prezenţa Sa.

2. Cristos s-a întâlnit cu Petru

Atunci când experimentăm propriile căderi în viaţă, ultimul lucru pe care îl mai dorim este să dăm ochii cu cei apropiați, cu cei dragi. Păcatul ne desparte de Dumnezeu şi de poporul Lui. Nu ni se spune unde era Petru la ceasul răstignirii Domnului, putem doar să ne imaginăm că se retrăsese undeva, cuprins de remuşcări. Cu toate că el se lepădase de Domnul lui, Isus Cristos se arată mai întâi lui, abia mai apoi se înfăţişează în faţa celorlalţi ucenici. Cristos Domnul nu a ales o umilinţă publică, ci a ales o confruntare directă şi individuală.

3. Cristos l-a provocat pe Petru

Domnul ar fi putut interveni mai devreme în munca ucenicilor, i-ar fi putut ajuta să prindă peste. De ce nu a făcut-o? Era nevoie ca ucenicii să experimenteze mai întâi un eşec, prin aceasta i-a făcut atenți la ceea ce urma, prin aceasta i-a atenţionat că trebuie să rămână legaţi de El. Petru trebuia să înțeleagă că nu experiența profesională îl poate ajuta, că nu efortul susținut este cheia succesului. Petru trebuia să înțeleagă că trebuie să rămână în contact permanent şi total dependent de Creatorul lui.

4. Cristos îl reintegrează pe Petru

– lângă un foc de cărbune (în curtea Marelui Preot) Petru l-a negat pe Cristos. Lângă un foc de cărbune (pe malul mării) Petru l-a recunoscut pe Domnul.
– Petru s-a lepădat de trei ori de Domnul, dar tot de trei ori a trebuit să-şi exprime devotamentul faţă de Mesia.
Petru trebuia să-şi smerească mândria arogantă de care dăduse dovadă în camera de sus. Domnul Isus nu-l umileşte pe ucenic, el nu-l constrânge să mărturisească cu sila pocăinţa lui, ci Cristos îl vindecă cu dragoste. Petru are parte de o confruntare cu sine însuși, acum el nu se mai compară cu ceilalți ucenici.

5. Cristos l-a reangajat pe Petru

Petru avea să-L glorifice pe Dumnezeu prin moartea sa. Promisiunea făcută în camera de sus avea să fie ţinută până la sfârșitul vieţii. Abia după eşecul tratat cu atâta dragoste de Domnul Isus, Petru a putut fi restaurat.
Ce facem cu eşecurile noastre? Ce face însă Domnul Isus Cristos cu eşecurile noastre? Este eşecul nostru punctul terminus sau este doar momentul unui nou început?

(Mesaj expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 3 mai 2015)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – PLAYER AUDIO sau
Ascultaţi mesajul aici

Postează un comentariu