..

De ce plângi?

Referinţe: Ioan 20.11-18

maria magdalena   Tabloul ce ni se înfățișează în fața ochilor este cel al întâlnirii fascinante cu Cristos cel înviat. O femeie ce bocește la mormânt este transformată în primul evanghelist, în mesagerul Veștii Bune.

   Maria Magdalena provenea din ținutul Magdalei, ea s-a alipit de grupul de femei ce L-a urmat pe Domnul Isus. Înainte de întâlnirea cu El, ea fusese posedată de șapte duhuri rele. Atunci când un singur demon pune stăpânire pe om este groaznic, în situația în care s-a aflat această femeie însă, a fost dramatic. Maria Magdalena a devenit în istoria Bisericii modelul păcătosului întors la Dumnezeu. Pot fi făcute multe speculații privitoare la detaliile vieții sale, importantă este mărturia Bibliei referitoare la transformarea ei. Maria era prezentă la mormânt, pregătită pentru un trup mort, dar Isus nu era acolo. Confuză, dezorientată, în stare de șoc și speriată, ea nu înțelegea cum Domnul Isus nu poate fi ținut de mormânt, întrucât El este Viața.
Sărbătoarea Paștelui ne reliefează două mari adevăruri.
– vestea bună: Cristos este viu!
– moartea este o realitate cu care trebuie să ne confruntăm
Să revenim însă la tabloul zugrăvit de apostolul Ioan.

1. Durerea Mariei – vers. 11-13

   Mormântul era gol. De ce mai stătea Maria acolo? Pentru ce mai bocea, de ce plânsul era manifestarea ei? Oricine a pierdut o persoană dragă poate înțelege foarte bine acest aspect. Inima îi era frântă de durere, lipsa Învățătorului ei drag, ce o eliberase de robia demonică, era cauza suferinței. Această durere o împiedica să vadă și să înțeleagă adevărul.

2. Dragostea Mariei- vers. 14-15

   De ce nu L-a recunoscut pe Domnul Isus Cristos?
– nu se aștepta să-L vadă, nu era pregătită decât pentru un trup mort
– Domnul vroia să o învețe ceva. ”De ce plângi? Pe cine cauți?” Maria avea nevoie de cineva, nu de ceva. Ucenicii pe drumul Emausului nu L-au recunoscut pe Domnul Isus. A fost necesar ca ochii, mintea și inima să le fie deschise.

   Tu pe cine cauți?

3. Devotamentul Mariei – vers. 16-18

   Când îți ridici ochi spre Dumnezeu de la lucrurile mărunte ale acestei vieți, ajungi la o viață nouă, schimbată. Isus a fost în ultimă instanță recunoscut. Moartea nu a distrus caracterul și personalitatea Lui.

Bucuria învierii a fost transmisă de către Maria Magdalena celor pe care-i întâlnea. Aceasta a fost urmarea transformării vieții ei. În ce fel se va manifesta transformarea vieților noastre? Maria a transmis mesajul ”Cristos a înviat!” Care este mesajul nostru?

(Sintezã a mesajului expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 5 mai 2013)

Postează un comentariu