..

Dedicat

Text Biblic: Geneza 29:31-35
Mesaj expus de pastorul Daniel Ciobanu, duminică, 17 aprilie 2016

Schita predicii:

Ma intreb oare cand a fost ultima data cand ti-ai dat tot interesul, timpul, puterea, energia, intelepciunea sa realizezi ceva? Cand te-ai dedicat ultima data 100% pentru ceva. Fiecare dintre noi stim ca nimic valoros nu se realizeaza fara dedicare, fara efort, fara angajament, fara consacrare, de aceea cu aceasta ocazie vom aborda subiectul acesta al dedicarii.

Textul pe care l-am citit din Geneza 29 ne spune ca Lea a nascut 4 fii lui Iacov, si putem trasa o paralela intre cei 4 fii ai lui Lea si cei 4 pasi pe care trebuie sa-i faca cineva inainte de a deveni crestin.
Ruben- inseamna „vedeti fiu”. Pana nu vezi realitatea cum o vede Dumnezeu nu poti deveni crestin
Simeon- inseamna „ascultare”. Credinta vine in urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvantul lui Dumnezeu.
Al 3 lea fiu este Levi- inseamna „alipire”. Inseamna sa te conectezi, sa te dedici, sa fii alipit de ceva.
Iuda- inseamna „Laudat fie Domnul”
Problema care o intalnim cel mai des astazi este ca facem primul pas, incepem sa vedem( Ruben), apoi incepem sa ascultam( Simeon) iar apoi vrem sa sarim peste Levi si ajungem direct la Iuda- la inchinare, la lauda. Provocarea este sa nu fim o generatie care sarim peste pasul lui „Levi”, sa ne ferim de dedicare, sa nu ne alipim de nimic, sa fim consacrati in nici o slujire. De aceea as dori sa ne oprim la al 3 lea fiu… la Levi si sa vorbim despre dedicare, alipire, conectare.

As dori doar sa enumar cateva domenii in care trebuie sa fim dedicati, cu siguranta mai pot fi identificate si altele. Eu insa am sa ma opresc la acestea. Fii dedicat:
Fata de Dumnezeu: El te-a creat, El ti-a dat viata si intr-o zi te va chema la judecata.
Fata de familia ta- asa cum sunt. Sunt ai tai. Fii dedicat fata de parintii tai, sau fata de copiii tai.
Fata de biserica. Daca ar fi sa te muti la o alta biserica- i-ar parea cuiva rau ca pleci? Lasi ceva in urma ta? Sau doar ei fara sa mai dai nimic inapoi. Orice relatie care nu are reciprocitate se va usca mai devreme sau mai tarziu.
Fata de chemarea/ viziunea care o ai de la Domnul. Primul care trebuie sa fie dispus sa plateasca pretul pentru chemarea ta … esti tu. Nu cere altora, ceea ce tu nu esti prima data dispus sa platesti. Arata tu in primul rand dedicare pentru viziunea/ chemarea pe care o ai.

Levi nu a fost perfect, a falimentat si el, chiar a ajuns sa fie blestemat de Iacov. Insa Levi a perseverat, si cand Moise s-a coborat de pe muntele Sinai si a intrebat: „cine este pentru Domnul, sa vina la mine!”, toti copiii lui Levi au fost dedicati, si au ramas de partea Domnului, si Domnul a folosit si inca mai foloseste aceasta semintie in Israel- pentru ca au fost dedicati.

Ma rog ca Dumnezeu sa ne ajute sa fim dedicati in primul rand fata de El, apoi fata de familiile noastre, fata de bisericile in care ne-a asezat, si nu in ultimul rand fata de chemarea/ lucrarea/ slujirea/ viziunea care ne-a pus-o pe inima. Ca mai apoi sa ne bucuram si de rasplata Lui. Fiti binecuvintati!

Postează un comentariu