..

Evaluarea relaţiilor

relatiiReferințe: Coloseni 3.12-14

Să ne gândim la relațiile pe care le avem, la familia noastră, la prietenii noştri, la vecinii noştri, la cunoștințele pe care le avem în viaţa de zi cu zi. Scriptura afirmă că, dacă cineva nu iubeşte pe fratele său, nu împlinește Cuvântul sfânt. Oare cum sunt relațiile noastre? Să ne facem o evaluare corectă, prin prisma Scripturii.

1. Bunătatea

Să privim puțin la Iacov, cel care a mers la Laban pentru a-şi găsi o soție. După o perioadă destul de lungă, timp în care Iacov a muncit pentru a-şi îndeplini înțelegerea ajuta, Laban nu mai avea aceeaşi față ca la început. Ceva s-a schimbat în acest răstimp de slujire. Laban avea în minte gândul că Iacov îi luase toată averea, în schimb Iacov considera că viitorul socru l-a înşelat cu privire la simbria primită, care i-a fost schimbată de atâtea ori.

Este imposibil să ai o relație bună, când tu ai un ochi rău. Când nu vezi decât lucrurile negative, nu ai nicio şansă să vezi partea bună a lucrurilor. Ne mai mirăm atunci că lucrurile nu merg bine? Negreşit, fiecare dintre noi greşeşte, dar a ne concentra numai pe greşelile altuia nu ne va ajuta nicidecum. Trebuie să vedem lucrurile dintr-o perspectivă bună şi nicidecum dintr-una rea.

2. Iertarea

Există situaţii în care parcă nicicum nu putem ierta. În unele situaţii, există ceva ce vine din trecutul nostru, o rană veche, care ne afectează în relațiile noastre. Dar calea bună este aceea de a înțelege că nu trebuie să privim la celălalt, ci trebuie să privim la Dumnezeu. Trebuie să înțelegem că Dumnezeu ne-a iertat! Dar cum trebuie să iertăm, exista o anumită procedură? Iertarea este o decizie pe care o luăm. Nu este un sentiment, nu este o emoţie. Semnul iertării complete este momentul în care ajungi să vezi în celălalt lucrurile de valoare, ajungi să vezi realitatea cu un ochi bun.

Nu există relaţii bune dacă avem ochi rău. Nu există relaţii bune dacă acumulăm lucrurile rele ale celuilalt şi le considerăm drept credit pentru o eventuală stare conflictuală. Viaţa ne duce în tot felul de situaţii în care putem conştientiza ipocrizia noastră. Apostolul Petru este un bun exemplu din care putem trage o sumedenie de învăţăminte. Deși Îl cunoaștea pe Domnul, după o perioadă de trăire şi ucenicie, a ajuns să declare: „Nu-L cunosc!” A trebuit să treacă prin această experiență, a trebuit să treacă timp, până când Petru a înțeles propria ipocrizie. Apostolul a ajuns să înțeleagă cât de necesară i-a fost lui însuși iertarea.

Gândeşte-te la relațiile tale. Poate găsești chiar acum o persoană în care trebuie să începi să vezi calităţile în locul cărora până acum nu ai văzut decât defecte. Începe chiar acum să ierţi, începe chiar acum să investeşti în relaţii.

Înțelege cât de scumpă este fiecare relație bună cu un alt om. Învață în şcoala Domnului ce înseamnă restaurarea!

(Mesaj expus de fr. Florin Mihaly, duminică, 17 mai 2015)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – PLAYER AUDIO sau
Ascultaţi mesajul aici

Postează un comentariu