..

Iertarea adevărată

handsReferințe: Matei 18.15-35

Lumea de azi cunoaște ce înseamnă rănile sufleteşti. Familiile sunt atinse, relaţiile din Biserica lui Cristos sunt atinse. Domnul Isus Cristos a anticipat că peste veacuri necesitatea iertării va fi una deosebită. Mesajul de azi nu va vorbi doar celor răniți, ci şi celor ce rănesc pe alţii. Chiar dacă fiecare dintre noi îşi ridică propriul sistem de autoapărare, ar fi bine să luăm în considerare sfaturile pe care, cu atâta dragoste, Domnul Isus ni le oferă.

1. Iertarea adevărată caută împăcarea

Poate că nu reuşeşte de fiecare dată, poate că iertarea nu reușește în fiecare context în care este implicată, dar tendința este cea a căutării prilejului de a se împăca prin iertare. Textul de față vorbeşte despre păcat, nu despre anumite preferințe care diferă de la persoană la persoană. Nu vorbim aici despre genul de muzică preferat, despre locul pe care îl ocupi în biserică din greșeală şi care ar trebui să fie ocupat, poate, de altul. Vorbim aici despre greșeli adevărate, despre a păcătui împotriva altuia. Nu trebuie să etichetăm pe cei din jurul nostru, nu putem cunoaște ceea ce este în interiorul altor persoane, noi putem observa ceea ce este în exterior, ceea ce este vizibil. Domnul Isus urmărește restaurarea, obiectivul Lui este ca cel rănit şi cel ce răneşte să fie câştigaţi pentru Dumnezeu.

2. Iertarea costă

Apostolul Petru a pus o întrebare care ne interesează pe fiecare dintre noi: de câte ori să-l iert pe fratele meu? Drept răspuns, Cristos i-a dat pilda robului care nu a iertat. Noi suntem cei care încercăm, prin faptele noastre bune, să plătim vina păcatelor noastre, o vină atât de mare încât este imposibil de plătit. O vină atât de mare încât doar Dumnezeu a luat asupra Lui plata acestei vine. Aşa cum împăratul menționat în pildă a iertat pe robul cu datoria cea mare, tot astfel Dumnezeu a luat asupra Lui datoria noastră cea mare. Poate că noi nu plătim prețul iertării, dar cineva tot va trebui să plătească acest preţ.

3. Iertarea trebuie să genereze în noi un duh de iertare

Robul cu datoria cea mare a fost iertat. Ce bine! Dar unul dintre prietenii lui a ajuns să aibă o mică datorie faţă de el. Ne-am aștepta acum să manifeste același duh de bunăvoinţă şi iertare faţă de prietenul său, dar nu așa s-a întâmplat. Apelăm la mila lui Dumnezeu când este vorba despre greşelile noastre, dar manifestăm un puternic sentiment de dreptate când este vorba despre greşelile altora faţă de noi. Avem datoria morală de a extinde iertarea primită de noi şi asupra celorlalţi oameni.

4. Iertarea te eliberează

Neiertarea generează amărăciune, neiertarea îţi otrăveşte viaţa. Iertarea nu este un lucru ce vine din oficiu, iertarea este o chestiune de alegere. Nu aștepta până când o să simți că poţi ierta, nu aștepta până când rănile o să fie vindecate. Iertarea este o chestiune de alegere! Iertăm, dar nu uităm, însă este imposibil să ierţi şi să nu uiţi. Poate consideri că ai avut dreptate şi ai fost nedreptăţit. Totuşi lasă-L pe Dumnezeu să facă dreptate, adu-ți aminte cât de nedreptăţit a fost Domnul Isus şi totuşi a iertat pe cei ce I-au pricinuit atâta nedreptate.
Iertarea este o alegere, trebuie să alegi să ierţi, trebuie să opreşti otrava care îţi înveninează fiecare zi din viaţă.

(Mesaj expus de Daniel Ciobanu, pastor al Bisericii Baptiste Betel din Mediaș, duminică, 23 august 2015)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – PLAYER AUDIO sau
Ascultaţi mesajul aici

[audioplayer file=”http://betel-medias.sermon.net/20471663/controller/link/action/podcast/type/audio_iertareaadevarata/id/2419824.mp3″]

Postează un comentariu