..

Mie nu mi-e rușine de Evanghelia lui Hristos

Referințe: Romani 1:14-17

01crucifixion-02Jesus of Nazareth _The Crucifixion_autopunct_cardinalTema Epistolei către Romani este neprihănirea lui Dumnezeu. Versetele 16 și 17 sunt versetele cheie care rezumă întreaga epistolă: evanghelia lui Hristos, o comoară cu o lucrare specială. Metoda de prezentare a lui Pavel este cea a rațiunii, foarte bine structurată, însă simplă, pe înțelesul tuturor. Pavel se dă exemplu pe sine despre cum trebuie să fie un credincios.

Mie nu mi-e rușine de Evanghelia lui Hristos!

Oare de ce face Pavel această afirmație în adresarea către credincioșii din Roma? Scopul a fost să-i ajute, să-i încurajeze, să-i întărească.  Existau acolo niște creștini cărora le era frică pentru faptul că erau creștini și se rușinau de acest lucru. Chiar și Timotei a fost prins în acest sentiment al rușinii.

De ce ne-ar fi rușine de Evanghelie?

Omul este în sine o ființă orgolioasă. Nimănui nu-i place să fie luat în râs, arătat cu degetul, batjocorit. Ori tocmai aceasta este reacția lumii la auzul Evangheliei. Ei o consideră lipsită de sens, chiar o prostie, din pricina mesajului: o persoană născută în umilință și sărăcie, instruită să devină tâmplar, este Cel pe care noi îl transmitem lumii. El a fost  răstignit în aparentă slăbiciune după ce a făcut afirmații extraordinare despre sine, gol, lipsit de ajutor, în văzul lumii, iar noi pe El îl prezentăm ca Mântuitorul, Dumnezeu însuși. Lumea râde și batjocorește. Apoi, Evanghelia nu este o filosofie, o dezbatere, o expunere de idei care să fie supuse analizei și criticii. Este un mesaj strict, radical și nenegociabil. Dacă-l primești te mântuiește, dacă-l respingi te condamnă.

În contextul în care scrie Pavel epistola sa, Roma era cetatea imperială, centrul lumii. El își imaginează atitudinea oamenilor ce trăiau în strălucire și dezmăț la auzirea Evangheliei. Totuși, predică Evanghelia intr-un mod simplu. Același mesaj concret și direct atât barbarilor cât și grecilor: Hristos, fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu întrupat, răstignit. Omul firesc se simte jignit, deranjat, ofensat de acest mesaj care străpunge, induce lupte și frământări, stârnește tulburare și neliniște. Mândria intelectuală trebuie să capituleze în fața mesajului sfânt pentru ca Evanghelia să lucreze.

Pentru evrei este o pricină de poticnire, pentru greci este o nebunie, pentru noi este puterea lui Dumnezeu. Aceasta este Evanghelia care ne mântuiește, ne transformă și ne împacă cu Dumnezeu.

(Mesaj expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 26 ianuarie 2014)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – ASCULTÃ MESAJE sau

Ascultaţi mesajul aici

Postează un comentariu