..

O schimbare pentru totdeauna

fishermenReferințe: Ioan 21.1-22

Biserica este considerată adeseori ca fiind un bastion intangibil, un loc ce nu este atins de problemele din jur, o locaţie în care oamenii nu mai văd problemele celor din afara ei. Cum s-a ajuns la această stare? Poate că a fost dată uitării misiunea încredinţată de Însuşi Domnul Isus: „Mergeți şi propovăduiţi Evanghelia!” Acesta este mandatul Bisericii, aceasta este sarcina credincioşilor ce se adună laolaltă.

1. Să învăţăm dependenţa noastră de Dumnezeu – vers. 1-14

I. O noapte de activitate intensă, dar zadarnică – vers. 1-3. Înainte de a fi chemat de Domnul, Petru a fost pescar, iar acum, după moartea lui Isus Cristos, Petru se întoarce la vechile lui ocupaţii. Ucenicii au încercat să facă noile lucruri cu vechile metode, au încercat cu propria viziune să-şi ducă viaţa mai departe. Totuşi, viaţa ucenicilor avea să se schimbe. Pescuitul în sine nu era un lucru rău, însă nu era scopul urmărit de Domnul. Fiul lui Dumnezeu dorea ca ei să devină pescari de oameni.

II. O dimineață de abundenţă – vers. 4-14. Când apare Domnul Isus, tot efortul zadarnic dispare, pentru că Stăpânul era Cel ce avea să se implice de-acum.

– Provocarea Stăpânului. Prin chestionarea ucenicilor, Domnul îi atinge în punctul cel mai sensibil. În acel moment ucenicii au putut să-şi dea seama cât de falimentari sunt: o noapte întreagă de zbatere şi efort, iar dimineața să nu ai niciun rezultat…
– Porunca Stăpânului. Isus Cristos, după ce aude răspunsul pescarilor, le dă porunca de a arunca mreaja în apă. Ţineţi cont de faptul că Isus le vorbea unor pescari profesioniști, oameni care îşi câştigaseră traiul prin pescuit. Cum să prinzi peşte la mal, când nu ai prins peşte în larg? Totuşi, Creatorul cunoaşte cel mai bine toate lucrurile. Atunci când El porunceşte, totul se face după voia Lui!
– Puterea Stăpânului. Fiecare nevoie a noastră aşteaptă să fie satisfăcută de Stăpân, fiecare nevoie a noastră are pregătită din partea lui Dumnezeu măreţia satisfacţiei. Dar, fiecare nevoie a noastră trebuie să ne găsească în voia Celui Atotputernic.

Domnul Isus este în stare să confrunte eşecul nostru, dar şi succesul nostru. El este capabil să se implice în viaţa oamenilor de aproape, dar şi de departe. El este în stare să dea celor ce sunt ai Lui putere şi capacitate. Când spui că nu mai poţi face nimic, atunci El poate interveni şi poate schimba totul.

2. Să învăţăm datoria noastră faţă de Dumnezeu – vers. 15-17

Care este datoria noastră? Să-L iubim pe Dumnezeu din toată inima şi pe aproapele ca pe noi înşine. Fiecare dintre noi suntem datori faţă de cei din jurul nostru. Atunci când poţi da o mână de ajutor celui ce se află în nevoie, folosește-te de orice prilej pentru a ajuta.

3. Să învăţăm devotamentul nostru faţă de Dumnezeu – vers. 18-22

Lui Petru i se aduce aminte că ascultarea de Dumnezeu are un preţ. Cel care dorește să trăiască în ascultare de Dumnezeu trebuie să fie conştient de faptul că va avea parte de atacuri din partea lui Satan, din partea lumii, din partea firii noastre pământeşti. Prețul este mare, dar şi răsplata este pe măsură. Concentrarea noastră trebuie să fie pe propria ascultare şi conformare. Rivalitatea nu trebuie să existe, nu trebuie să ne concentrăm pe aspecte privitoare la ce este în viaţa altora. Da, este necesar să-i ajutăm pe alţii, dar nu să privim în jur cu un ochi critic, condamnând pe alţii pentru succesele sau eşecurile pe care le au. Suntem chemați să ne pese de ascultarea noastră de Domnul şi de a-i ajuta pe cei ce au nevoie de ajutorul nostru în viaţa lor.

(Mesaj expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 26 aprilie 2015)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – PLAYER AUDIO sau
Ascultaţi mesajul aici

Postează un comentariu