..

Petru şi alegerile sale

pescarReferințe: Marcu 3.13-19

Care credeți că a fost cea mai importantă zi din viaţa lui Petru? Care a fost momentul cel mai important? Oare a fost clipa când a fost chemat de Domnul, momentul când s-a înfăţişat în faţa Sanhedrinului sau atunci când a depus acea frumoasă mărturie în ziua Rusaliilor? Credem că mai degrabă a fost ceasul în care s-a văzut prăbușit la pământ. Un om obișnuit cu greul, un pescar pentru care viaţa nu era ușoară, sta acum singur într-un colț întunecat, cu fata scăldată în lacrimi şi cu inima zdrobită, după ce s-a lepădat de Domnul lui. În Genesa 12 este înfăţişat exemplul lui Avraam care trebuia să lase totul şi să se avânte în necunoscut, pe baza promisiunii lui Dumnezeu. Iacov îmbrăţişează de asemenea necunoscutul şi acceptă provocarea de a birui ceea ce i se pune înainte, lucruri pe care nu le poate controla. El se agaţă de Dumnezeu şi nu-L lasă pe Ziditorul lui până nu are promisiunea sprijinului sfânt. Iov a fost omul care din punct de vedere familial şi material, precum şi din punct de vedere al relațiilor, se afla pe un fundament solid. A venit însă clipa în care cenușa a fost locul unde se aşeza în mod obișnuit. A trebuit ca el să vadă ce provocare deosebită îi pune Dumnezeu înainte, a fost nevoie să se smerească până în pulberea pământului în faţa lui Dumnezeu. Petru a trebuit şi el să experimenteze smerirea absolută, prosternarea până la pământ în faţa lui Dumnezeu.

1. Pescuire sau proclamare? Undiţă sau ucenicie?

Domnul Isus a venit la Petru în timp ce acesta din urmă se afla în mijlocul unei crize. După ce Domnul i-a oferit sprijinul Său, după ce mreaja lui Petru a prins atât de mult peşte încât risca să se rupă, Isus Cristos îl provoacă un pas mai departe: „Vino după mine!” Nu vorbim despre o alegere ușoară, nu discutăm despre lejeritatea de a renunța la tot. Vorbim aici despre a renunţa la un mod de viaţă, a renunţa la tot ceea ce a învăţat până atunci să facă. Şi totuşi, Petru a ales să meargă după Domnul. Oare câtă valoare are în viaţa ta prezenţa lui Dumnezeu? Cum răspunzi provocărilor pe care ți le face în viaţă?

2. Influenţabil sau influenţând?

În Evanghelia după Matei, în capitolul 16, Domnul Isus le adresează ucenicilor o întrebare prin care dorește să afle ce cred ucenicii despre El, şi mai ales, să conştientizeze ucenicii ce cred ei înşişi despre Cristos. Putem să îi cităm pe oameni cu privire la ce cred ei despre Dumnezeu, dar cel mai important este ce credem noi înşine despre Dumnezeu! Cine este Dumnezeu pentru tine? Eşti influenţat de alţii sau, dimpotrivă, îi influenţezi pe alţii?

3. Compromis sau credincioşie?

Luca 22.54-62 prezintă imaginea lepădării de Cristos a lui Petru. Ce ai fi făcut tu dacă erai în locul lui?… Poate întrebarea ta este: „Cum a putut să facă așa ceva?” Poate te întrebi cu privire la alţii: „Cum a putut să facă așa ceva?” Petru se afla în faţa unei situaţii în care trebuia să ia o decizie… şi greşeşte. Oare ce facem noi atunci când suntem în faţa unor alegeri dificile?

4. Pasivitate sau putere?

Faptele Apostolilor 2.14-24 îl prezintă pe Petru care, după o perioadă în care împreună cu ceilalți ucenici, a stat ascuns de frica iudeilor. Dar iată-l acum cum vine şi propovăduieşte un mesaj plin de autoritate şi de putere. Apostolul se lasă acum folosit de Dumnezeu pentru ca oamenii să cunoască puterea Creatorului.

Petru a avut de-a face alegeri: să stea cu undiţa în mâna sau să meargă şi să îi influenţeze pe alţii. E adevărat, a avut şi momente de cădere şi slăbiciune, dar a acceptat să meargă pe drumul gândit de Dumnezeu pentru el. Şi noi avem alegeri de făcut în viaţă. Ce vom face? Care este cea mai importantă zi din viaţa ta de până acum?

(Mesaj expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 22 martie 2015)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – PLAYER AUDIO sau
Ascultaţi mesajul aici

Postează un comentariu