..

Studiu biblic – Eclesiast – De ce să mă pregătesc pentru veșnicie?

studyReferințe: Eclesiastul 11.9-10, 12.1-14

Tema: De ce să mă pregătesc pentru veșnicie?

Sfânta Scriptură are uneori caracter descriptiv, alteori caracter prescriptiv. De această dată Scriptura ne aduce înaintea ochilor şi a minţii o întrebare aparte: „De ce să mă pregătesc pentru veşnicie?”

1. Pentru că timpul trece

Fiecare dintre noi am primit un dar deosebit: darul vieţii. Timpul este cel pe care fiecare dintre noi îl simțim că trece foarte repede. Solomon afirma şi el că anii cei mai buni au fost anii tinereţii. Majoritatea dintre noi avem regrete atunci când ne gândim la anii care au trecut deja.

Solomon sfătuieşte pe tineri să se bucure de tinereţea lor, să-şi trăiască viaţa bucurându-se, râzând, fiind plini de veselie, făcând planuri, având vise cu privire la viitorul lor. În a doua parte a versetului însă, Solomon sfătuieşte pe tineri să nu-L uite pe Dumnezeu în întreaga lor tinereţe, să-I facă loc în toate planurile lor. Dumnezeu va cere socoteală fiecărui om pentru viaţa primită în dar şi trăită într-un fel sau altul.

Bătrâneţea se află şi ea în vizorul înţeleptului. Dacă tinereţea vine greu şi trece repede, bătrâneţea vine repede şi trece greu. Dar, deși totul este deşertăciune sub soare, Domnul Isus este Cel care schimbă întreaga perspectivă, El este Cel care oferă nădejde, speranţă şi bucurie.

Nu da tinereţea ta celui rău, iar lui Dumnezeu rămăşiţele. Poate mulţi dintre noi considerăm că tinereţea este pentru plăcere, maturitatea pentru afaceri şi bătrâneţea pentru Dumnezeu. Totuşi, cine poate anticipa ce va fi în ziua de mâine? Dă-I lui Dumnezeu fiecare zi din prezent! Întrebarea de azi nu este dacă eşti tânăr sau bătrân, ci dacă Îl ai pe Cristos! În viziunea lui Dumnezeu ori te bucuri acum şi plătești dincolo, ori plătești aici şi te bucuri dincolo.

2. Pentru că Dumnezeu va judeca totul

Te poţi pregăti pentru veşnicie până în clipa morții. Sunt oameni care consideră că problema veşniciei o vor putea rezolva alţii în locul lor, după ce au murit. Cu toate acestea, fiecare dintre noi suntem responsabili pentru a ne pregăti personal pentru veșnicie, pentru întâlnirea cu Dumnezeu. Fiecare dintre noi, inevitabil, va trebui să ne prezentăm în faţa Celui care cântăreşte totul în conformitate cu dreptatea şi sfinţenia Sa.

3. Pentru că aceasta este datoria fiecărui om

În fiecare zi Îi respirăm aerul, aer pe care El ni L-a dat. În fiecare zi înţelepciunea Lui este cea care ne ajută să luăm decizii corecte. În fiecare zi ne bucurăm de viaţa care nu este a noastră, ci Îi aparține. „Frica de Domnul este începutul înţelepciunii”. Te pregătești pentru veşnicie în momentul în care înțelegi că tot ce ai este dăruit ţie de Dumnezeu, te pregătești pentru veşnicie când ştii să-i oferi lui Dumnezeu viaţa pe care o ai.

Te-ai pregătit pentru veşnicie? Te-ai pregătit să ajungi acasă?

Vorbitor: pastor Daniel Cioban, 23 iulie 2015

Postează un comentariu