..

Studiu biblic – Exod 22,23 – Ești cinstit în tot ce faci?

study

Referințe: Exod 22.21-27, 23.1-9

Dumnezeu dorește să ne aducă la cunoștință faptul că este preocupat de credincioşia noastră şi în lucrurile mici, nu doar în lucrurile mari. El este preocupat de decizia mea, de felul în care lucrez, de mărturia pe care o am la locul de muncă. El este atât de preocupat de detalii încât îngrijeşte de crinii de pe câmp şi de vrăbiile ce zboară pe deasupra noastră. Nu sunt importante doar cele 10 porunci, ci şi legile mai mărunte cuprinse în Sfânta Scriptură, dar care vizează viaţa de zi cu zi a oamenilor.

1. Dumnezeu este preocupat de detalii

Fii cinstit, așa spune Biblia! Iată numai câteva dintre îndemnurile menționate în cuvântul lui Dumnezeu: Proverbe 12.22, Proverbe 19.1, 2 Corinteni 8.21, Filipeni 4.8-9, Proverbe 11.3, Luca 16.10-12, 1 Petru 2.12.

2. Dumnezeu dorește să fim cinstiţi

De ce să trăim într-un mod cinstit? „Fiţi sfânt, căci Eu sunt sfânt.”
Care este motivaţia noastră?
– Reflectăm caracterul Lui. Prin cinstea şi corectitudinea noastră ajungem să arătăm ce fel de persoană este Dumnezeu.
– Îi protejăm pe cei slabi. Într-o societate nedreaptă cei mai afectați sunt cei slabi, cei care nu au pe cineva care să îi apere, să îi protejeze, dar prin cinstea de care dăm dovadă aceștia pot avea parte de sprijinul nostru.
– Întărește încrederea. Prin cinste încrederea noastră se va consolida.
– Necinstea este întotdeauna pedepsită. Ți se pare că poţi câștiga ceva într-un mod facil şi rapid, dar nu este așa. Necinstea costă prea mult, întrucât odată va trebui să plătești.

3. Domeniile în care se vede cinstea

– Domeniul financiar. Biserica ar trebui să producă cea mai bună mână de lucru, credincioşii trebuie să fie demni de încredere, trebuie să fie oameni integri, trebuie să fie oameni de cea mai bună calitate.
– Domeniul juridic. Simbolul justiției în lumea modernă este reprezentată de o balanță ţinută în mâna de o femeie legată la ochi. Așa trebuie înfăptuita dreptatea: fără părtinire. Acolo unde sunt aplicate legile lui Dumnezeu apar drepturile omului.
– Domeniul social. Categoriile defavorizate de oameni se află sub ochii lui Dumnezeu.
În toate aceste domenii suntem chemați să dăm dovadă de cinste, prin ascultarea de Dumnezeu.

4. În loc de… Concluzii

Ce trebuia să facă Israel?
– Să se supună lui Dumnezeu.
– Să-I slujească lui Dumnezeu.
– Să se sfinţească pentru Dumnezeu.

Ce promite Dumnezeu?
– ”Voi lupta pentru tine.”
– ”Îţi voi lărgi graniţele.”
– ”Te voi binecuvânta.”

Vorbitor: Pastor Daniel Cioban, 10 septembrie 2015

[audioplayer file=”http://betel-medias.sermon.net/20487187/controller/link/action/podcast/type/audio_studiubiblicexod2223esticinsti/id/2434438.mp3″]

Postează un comentariu