..

Studiu biblic – Proverbe 1 – Calea înţelepciunii

studyReferințe: Proverbe 1.1-19

Tema: Calea înţelepciunii

Verset cheie: „Frica Domnului este începutul ştiinţei; dar nebunii nesocotesc înţelepciunea şi învăţătura.” – vers. 7

Ideea centrală a studiului: Dumnezeu așteaptă de la poporul Său ca să-I rămână credincios într-o atitudine de dragoste plină de reverență și să beneficieze de înțelepciunea pe care o poate găsi în Cuvântul Lui.

Scopul studiului: Să te ajute să-L cunoști mai mult pe Dumnezeu, descoperind înțelepciunea Cuvântului Său.

1. Calea înțelepciunii – vers. 1-6

Beneficiile dobândirii înțelepciunii:
– pentru cunoașterea înțelepciunii și a învățăturii, pentru înțelegerea cuvintelor minții
– pentru căpătarea învățăturilor de bun simț, de dreptate, de judecată și de nepărtinire
– să dea celor neîncercați agerime de minte, tânărului cunoştinţă şi chibzuinţă
– să asculte însă şi înţeleptul şi îşi va mări ştiinţa, şi cel priceput şi va căpăta iscusinţă
– pentru prinderea înţelesului unei pilde sau al unui cuvânt adânc, înţelesul cuvintelor înţelepţilor şi al cuvintelor lor cu tâlc

Societatea zilelor noastre pune preț tot mai mult pe capacitățile mentale ale oamenilor. Biblia ne reamintește că adevărata înțelepciune este cunoașterea lui Dumnezeu. Scopul pildelor pe care Solomon le prezintă în textul abordat de noi este prezentat în versetul 2:
– pentru cunoașterea înțelepciunii și a învățăturii
– pentru înțelegerea cuvintelor minții
Una este să cunoști și alta este să și aplici ceea ce cunoști, una este teoria, alta este practica. Sfântă Scriptură vorbește despre înțelepciune în termenii relației omului cu Dumnezeu.

Cine are nevoie de o astfel de înțelepciune? Versetul 4 ne luminează în acest sens: nevoie de înțelepciune au și cei neîncercați și cei tineri. Când privești la cele două categorii de oameni mentionați aici, ar părea că este vorba de unii și aceiași oameni. Nu numai vârsta este un contor al înțelepciunii, ci trebuie să vorbim și cu privire la cei care nu mai sunt neaparat tineri, dar care au nevoie de călăuzirea de pas cu pas a lui Dumnezeu. Într-un fel este totuși vorba despre o singură categorie de oameni: toți! Toți avem nevoie de înțelepciunea și cunoștințele pe care ni le oferă El. Nici chiar prin citirea Proverbelor nu vom avea înțelepciune, ci printr-o relație apropiată cu Dumnezeu.

2. Cheia înțelepciunii – vers. 7-9

Cuvântul „știință” în limba ebraică înseamnă mai mult decât o cunoaștere intelectuală. Știința sau înțelepciunea include mai întâi o dimensiune experimentală și, mai apoi, o dimensiune relațională.
Poporul evreu avea o cunoaștere intelectuală despre Dumnezeu, dar viața lor spirituală reflectă lipsa unei cunoaștere adevărate și, mai ales, a unei relații personale cu Dumnezeu.

Nebunia spirituală îi face pe oameni să-L respingă pe Dumnezeu și învățătura Lui. Cauza principală a acestei respingerii este PĂCATUL!

3. Păzește-te de ispite – vers. 10-19

Versetul 10 ne prezintă o realitate vizibilă și în zilele noastre: oameni care trăiesc în păcat și care încearcă să-i atragă și pe alții. Importanța anturajului în căderea spirituală a unei persoane este subliniată și în 1 Corinteni 15.33b.
Una din nevoile puternice ale tinerilor este nevoia de apartenență. Versetul 10 arată care este invitația deschisă la trăire în păcat. Tinerii doresc să se simtă importanți, doresc să se integreze într-un grup care să-i ofere liniștirea setei profunde de apreciere a celor din jur. Versetul 14 prezintă importanța remunerației și a aprecierii. Oferta oamenilor păcătoși: recunoașterea potențialului tânăr (v. 14: o pungă vom avea toți) și răsplata pentru ceea ce a făcut (v. 14: vei avea și tu partea ta la fel ca noi). Tinerii au nevoie de încurajare și apreciere chiar și atunci când lucrurile nu ies așa cum ar fi trebuit.

CALEA ÎNȚELEPCIUNII ESTE CALEA RĂMÂNERII LÂNGĂ DOMNUL ISUS ȘI LÂNGĂ CUVÂNTUL LUI. Cei care rămân fermi în credință și nu cedează în fața presiunilor diavolului înaintează în credință, sunt binecuvântați de Dumnezeu și au parte de ajutorul Lui. Cei care cedează presiunilor ajung departe de fața și voia lui Dumnezeu, urmând o minciună.

Care sunt sursele din care îți „extragi” înțelepciunea: televizorul, ziarele și revistele, bârfele, Cuvântul lui Dumnezeu, părtășia cu alți creștini maturi, lectura? Ești un model biblic pentru copiii tăi? Primești sfaturile părinților tăi, într-o atitudine de respect și recunoștință?

Ce sfaturi dăruiești copiilor tăi în problemele vieții? Sunt ele bazate pe:
– opiniile altora?
– Cuvântul lui Dumnezeu?
– experiența personală?
– filosofia lumii acesteia?

În săptămâna care a trecut, ai rămas tare în ispite sau ai cedat în fața ispitelor? Ai făcut cinste numelui care-l porți, acela de copil al lui Dumnezeu, sau l-ai dezonorat? Dacă ai căzut, te-ai pocăit sau continui să trăiești în păcat?

FRICA DOMNULUI ESTE ÎNCEPUTUL ȘTIINȚEI, DAR NEBUNII NESOCOTESC ÎNȚELEPCIUNEA ȘI ÎNVĂȚĂTURA!

Vorbitor: pastor Gigi Dobrin, 14 mai 2015

 

Postează un comentariu