..

Studiu biblic – Proverbe – Fii înţelept în relaţiile cu semenii

 

studyReferințe: Proverbe 12.18-19, 14.29, 15.1, 16.32, 17.9 şi 14, 19.11, 22.24-25

Tema: Fii înţelept în relaţiile cu semenii

Verset cheie: „Prietenul adevărat iubeşte oricând şi în nenorocire ajunge ca un frate” – Proverbe 17.17

Ideea centrală a studiului: Dumnezeu aşteaptă de la copiii Săi ca ei să construiască şi să menţină relaţii sănătoase unii cu alţii.

Scopul studiului: Să ne ajute să lucrăm cu înţelepciune în domeniul construcției unor relaţii bune cu semenii noştri.

Fiecare om ar trebui să fie motivat să construiască şi să dezvolte relaţii bune cu alți oameni. Suntem nevoiți a împărţi același petec de pământ pentru a trăi, iar aceasta ne obligă la a trăi în pace. Dumnezeu se oferă să ne întindă o mână de ajutor pentru a ne sprijini în acest scop. El dorește să ne ajute a lucra cu înţelepciune în domeniul relaţionării sociale. Suntem creaţi pentru interdependenţă:
– pe de-o parte avem nevoie de legătura cu Dumnezeu
– pe de altă parte avem nevoie de legătura cu semenii noştri

Este important să vorbim, dar este şi mai important să fim atenţi la ceea ce vorbim. Omul înţelept nu spune tot ce gândește, dar omul înţelept gândește tot ce spune. Comunicarea este una dintre înzestrările unice pe care Dumnezeu le-a pus doar în om şi nu în alte domenii ale creaţiei Sale. Cuvântul lui Dumnezeu ne sfătuieşte să ne stăpânim gura, pentru că nu cumva, prin comunicarea cu alţii, să dărâmăm în loc să construim. Cuvintele pot încuraja sau pot doborî, cuvintele pot face bine sau pot face rău, cuvintele pot ridica sau pot apăsa.

1. Fii înţelept în vorbire

Există un contrast între vorbirea uşuratică şi cea înţeleaptă, între a da drumul gurii şi a calcula cuvintele şi greutatea lor. Vorbitorul uşuratic este cel care vorbeşte fără să se gândească la impactul cuvintelor lui, el are orice subiect la îndemână. Vorbitorul înţelept este încet la vorbire, el se gândeşte bine şi apoi vorbeşte. Vorbitorul înţelept este cumpătat, el are simţul măsurii, ştie să chibzuiască bine înainte de a vorbi. Graba la a vorbi nu este o dovadă a înţelepciunii. Omul înţelept răspunde calm şi liniștit, nu face apel la iuţime şi mânie. El nu bârfeşte, nu umblă cu lucruri tainice pe care e bine să le ţii pentru tine şi să nu le faci publice. Vorbirea uşuratică răneşte, ea străpunge ca o sabie. Dimpotrivă, vorbirea înţeleaptă alină rănile, aduce vindecare şi mângâiere.

Ce fel de vorbire folosesc eu? Sunt corect în relaţiile cu alţii, spun adevărul?

2. Cultivă pacea şi răbdarea în relaţiile cu semenii

Nu este îndeajuns să vorbeşti înţelept, este necesar să dai dovadă de un caracter împăciuitor. Avem un contrast vizibil intre cel iute la mânie şi cel care este calm. Reacțiile noastre rapide ne aduc multe neplăceri nouă şi celor din jurul nostru. Ce faci când cineva te răneşte, ce faci când simți că te cuprinde mânia? Te lași dus de val şi explodezi într-o stare de mânie violentă? Poate găsim scuze dând vina pe temperamentul nostru, însă Cuvântul lui Dumnezeu declară că Duhul Sfânt trebuie să ne controleze şi să ne ofere temperarea trăirilor.

Există trei tipuri de reacție pentru stimulii din afara noastră:
I. Reacţia Diavolului. Întoarce rău pentru bine
II. Reacția omului. Întoarce bine pentru bine şi rău pentru rău.
III. Reacția lui Dumnezeu. Întoarce bine pentru rău.
Reacțiile noastre ne rănesc pe noi mai întâi, iar apoi se întorc împotriva celor de lângă noi.

3. Gândeşte-te la consecinţe

Consecinţele sunt urmările unor decizii pe care le luăm. Omul uşuratic este cel care face ceva fără a se gândi la consecinţe, omul înţelept se gândește şi la ceea ce urmează după. Suntem sfătuiţi de Cuvântul Sfânt să oprim cearta înainte de a se înteţi, pentru că cearta este comparată cu năvălirea unor ape mari pe care nu le poţi stăvili.
Duhul lui Dumnezeu să ne ajute să luăm decizii corecte, să investim în relaţiile noastre, să fim oameni care să gândim bine înainte de a da frâu liber acțiunilor noastre şi gurii noastre. Prin felul nostru de comportament şi prin limbajul nostru să îi dăm slavă lui Dumnezeu şi să urmărim binele semenilor noştri.

Vorbitor: fr. Pavel Moga, 25 iunie 2015

Postează un comentariu