..

Vrajmasii trezirii spirituale

Text Biblic: 2 Cronici 7:14
Mesaj expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 17 aprilie 2016

Schita Predicii:

VRĂJMAȘII TREZIRII SPIRITUALE

2 Cronici 7:14

Introducere: Cronicarul vorbește despre posibilitatea și problemele legate de trezirea spirituală. În timp ce spune ce putem avea, de asemenea, el ne spune despre ceea ce poate împiedica trezirea spirituală. Aș dori să subliniez Vrăjmașii Trezirii Spirituale. Există patru probleme menționate în acest verset, care poate sabota și poate împiedeca renașterea să aibă loc. Trebuie să ascultăm cu atenție la ceea ce Biblia are de spus despre această chestiune și să facem tot ce trebuie ca să descoperim acești dușmani ai trezirii care ne împiedică să obținem ceea ce avem nevoie de la Domnul. Să ne uităm în acest pasaj împreună și să analizăm dușmanii trezirii.

Acest verset este îndreptat către poporul lui Dumnezeu. El spune: „Dacă poporul Meu peste care este chemat Numele Meu…” Acesta nu este un verset pentru oamenii pierduți. Oamenii pierduți au nevoie de mântuire! Dacă nu sunt mântuiți, trebuie să vină la Isus Cristos, să-și mărturisească păcatele și să cheme Numele Domnului pentru mântuirea sufletului. Dacă îl cunoști pe Domnul, atunci astăzi Dumnezeu are ceva să-ți spună din acest verset. El ne va ajuta, dacă îi vom permite, să descoperim Vrăjmașii Trezirii Spirituale.

 1. Primul dușman al trezirii este MÂNDRIA
 2. Dacă se vor smeri” – Această frază se ocupă cu zona mândriei noastre. Cuvântul tradus prin „mândrie” în Vechiul Testament, înseamnă „să se ridice sau să se umfle.” Se referă la ridicarea valurilor mării. Expresia vorbește despre oamenii care gândesc mai mult de ei înșiși și abilitățile lor decât despre ceea ce ei fac lui Dumnezeu. Mândria spune: „Nu am nevoie de Dumnezeu, eu pot face în felul meu. Știu cel mai bine. Fac apel focurile de armă din viața mea.”

Cum poți descoperi dacă ai o problemă cu mândria? Aici sunt dovezile de mândrie într-o viață:

 1. Mândria refuză să asculte, îi întrerupe mereu alții.
 2. Mândriei îi place să vorbească despre sine tot timpul.
 3. Mândria are o dorință intensă de a fi observată.
 4. Mândria consideră că merită tot ce i se dă.
 5. Mândria este nemulțumitoare.
 6. Mândria nu poate fi corectată.
 7. Mândriei nu-i place să i se dea instrucțiuni.
 8. Mândria exaltă în prezența altora, se laudă mereu.
 9. Mândria critică și încearcă să arate mai bine prin umilirea altora.
 10. Mândria se gândește la propriile sale nevoi mai întâi.

Dacă vrem să avem trezire spirituală, atunci mândria, inamicul trezirii, trebuie eliminat pentru totdeauna!

 1. A DOILEA DUȘMAN AL TREZIRII ESETE LIPSA DE RUGĂCIUNE
 2. Poporul lui Dumnezeu este provocat să „se roage.” Lipsa de rugăciune este primul verișor al mândriei. Lipsa de rugăciune spune: „Nu am nevoie să chem pe Domnul, eu pot face foarte bine totul și fără ajutorul Lui.” Lipsa de rugăciune nu se spune, „El este tot ce am nevoie”; ci „Eu sunt tot ce am nevoie.” Lipsa de rugăciune se bazează pe sine și pe resursele pe care sinele le poate produce și refuză să se sprijine doar pe Isus. Lipsa de rugăciune este inamicul renașterii!

Charles Finney a spus, „Rugăciunea este veriga esențială în lanțul evenimentelor care conduce la trezire!”

Am pierdut arta de a aștepta înaintea Domnului în rugăciune! Prea multe din rugăciunile noastre sunt anemice, antiseptice, formale, repetitive și lungi. Ne învârtim în jurul problemelor noastre în timpul rugăciunii și să nu ne mai așezăm într-adevăr încrederea noastră în Dumnezeu prin credință. Rugăciunile noastre mișcă buzele noastre, dar nu mai mișcă pe Dumnezeul Cerului.

Ne rugăm câteva minute și credem că suntem pregătiți pentru întâlnire. Recităm listele noastre Domnului și aducem dorințele noastre carnale și materiale în rugăciune și credem că Dumnezeu va produce o trezire puternică. Ei bine, nu se va întâmpla! Noi trebuie să venim la locul în care să sacrificăm mândria noastră pe altarul lui Dumnezeu, să declarăm neputința noastră totală și să ne agățăm de El până când se va mișca cu putere în viața și biserica noastră. Leonard Ravenhill a spus: „Biserica moare pe picioare, pentru că nu trăiește pe genunchi!”

III. AL TREILEA DUȘMAN AL TREZIRII SUNT PRIORITĂȚILE NOASTRE

Poporului lui Dumnezeu i se spune să „caute Fața Lui.” Cuvântul „caută” înseamnă „să cercetezi orice metodă; în special prin închinare și rugăciune.” Cuvântul „fața” se referă la „înfățișarea, să te întorci în direcția Lui.” Această frază mic este o chemare pentru poporul lui Dumnezeu să se oprească din căutarea unui ajutor sau al unui scop în oricare alt lucru din viață. El este chemat să facă din Dumnezeu prima lor prioritate.

Vă rog să înțelegeți că, trezirea nu vine peste oamenii care caută trezirea, ci peste oamenii care-L caută pe Dumnezeu!).

Atunci când Dumnezeu este prima noastră prioritate, lucrurile de care Lui îi pasă sunt lucrurile de care și nouă ne va păsa. Atunci când căutăm Fața Lui, vom putea beneficia de atenția Lui. El vrea ca noi să iubim ceea ce El iubește și să urâm ceea ce El urăște și să facem ceea ce El face. El vrea ca noi să dezvoltăm acea atitudine pe care Isus a adoptat-o în timp ce El era aici pe pământ, (Ioan 5:19-20).

Dacă chiar vrei să știi care sunt prioritățile tale astăzi, atunci pune-ți trei întrebări: 1.) La ce activitate iți petreci cel mai mult timp? 2.) Pe ce cheltuiești cea mai mare parte din banii tai? 3.) Pe ce îți concentrezi gândurile?

Uită-te atent unde te duci, ce faci și în ce îți cheltuiești banii. Fă asta și vei avea o idee despre prioritățile tale în viață. Unde se încadrează Dumnezeu în ecuația vieții tale? Este el pe primul loc? Dacă El nu este primul pentru tine, atunci tu nu ești un candidat pentru trezire!

 1. AL PATRULEA VRĂJMAȘ SUNT PRESUPUNERILE NOASTRE

În cele din urmă, poporului lui Dumnezeu i se spune să „se întoarcă de la căile lor rele.” Cu alte cuvinte, ei trebuie să se lepede de  păcatele lor și să îmbrățișeze sfințenia. Problema în Israel este că ei erau vinovați de presupunerea că ei sunt beneficiarii necondiționați ai harului și bunătății Domnului. Aceeași tendință este evidentă în biserică.

Ceea ce avem nevoie este un timp de pocăință. Suntem buni la scuze, suntem iuți la raționalizarea comportamentului nostru, dar suntem înceți când este vorba să cădem înaintea Domnului și să mărturisim păcatele noastre ca să primim iertarea Lui. Dar El nu ne va binecuvânta cu trezire până când nu o vom face! Trebuie să ne mărturisim păcatele noastre, înainte ca El să ne binecuvânteze, (Prov. 28:13; 1 Ioan 1:9).

Concluzie:   Da, există câțiva dușmani care trebuie să fie biruiți. Ei pot fi înfrânți, și dacă o vom face vom putem experimenta puterea lui Dumnezeu. El a promis lui Israel că El va „auzi din cer, va ierta păcatul, și va vindeca țara.” Aceasta este o descriere a trezirii: Dumnezeu aude, Dumnezeu curăță și Dumnezeu lucrează. Cuvântul „vindecă” înseamnă „a coase înapoi împreună, a repara bine.” Și aceasta este ceea ce avem nevoie astăzi!

Ești tu un candidat pentru trezire?  Aici este invitația:

1.) Ești tu în „poporul Lui”? Dacă nu, va trebui să fi mântuit. Trebuie să vii azi!

2.) Sunt dușmanii trezirii, mândria, lipsa de rugăciune, priorități deplasate și presupunerile active în viața ta? În cazul în care acestea sunt, trebuie să vii azi.

3.) Vrei ca Dumnezeu să trimită o adevărată trezire? Se poate întâmpla, dar noi trebuie să îndeplinim condițiile Lui.

Postează un comentariu